Kuvvetlendirilmiş emniyet camlı (VSG) dış cephe – Dünya’nın en büyük modaevlerinden biri olan Zara’nın cam giydirilmiş yeni merkez binası, DuPont’un SentryGlas ara dolgu malzemesinin avantajları ve Sefar mimarlığın özel hassas dokusunu bir araya getirdi.
Şeffaf dokulu kompozit cam, Avrupa’da ilk defa Madrid’de Zara merkez binası dış cephesinde kullanıldı. DuPont’un SentryGlas ara dolgu malzemesi ile özel dokunun uyumu, yapılan projenin en belirgin özelliği oldu. Ara dolgu malzemesinin uyum sağlaması ve yüksek mukavemetinden dolayı cam kırılsa dahi, kırılmış camı köşeleri ile birlikte dağılmayacak şekilde tutabilmekte.
Giydirme cephe dışarıdan bakıldığında, sanki 3 boyutlu satranç tahtası gibi bir görünüm sergilemektedir. Bu kompozit malzeme, emniyet camı ve normal cam tabakası ve bu ara şeffaf ara dolgu malzemesinden oluşmaktadır.
Dolgu malzemesinin üzerine kaplanmış olan alüminyum, gün içerisinde ışığın değişimine değişik şekillerde ışığı yansıtabilmektedir. İç tarafı siyah olan dolgu maddesi, içerden dışarıya bakıldığında görmeye mani olmamaktadır.
DOLGU MADDESİNİN ÖZELLİKLERİ
Sefar mimarlığın vision şeklinde adlandırdığı 6 katmanlı dolgu malzemesi toplam yüzeyin %25’i ile %70’inden oluşturabilmektedir. Bu dokunun bir yüzü alüminyum, bakır, krom, titan ve altınla kaplanabildiği gibi sadece alüminyum ve bakır alaşımları ile de kaplanabilmektedir. Dokunun diğer yüzünün ise rengi değişmemektedir.
İstendiğinde doku malzemesinin iki yüzü de madenlerle kaplanabilir.
Santranç tahtası gibi bir dış cephe
Rafael de La-Hoz, “Yaptığım bu cephede günün muhtelif zamanlarındaki ışık gelişine ve mevsimler arasındaki ışıklar ile yaşayan bir cephe yaratmayı düşündüm” diyor. Gölgeler ve yansımalarla güneş olmadığı zamanlarda iç yüzey loşluğu ile dış yüzeydeki yansımalarla karışıp cam üzerinde renkler oluşturmaktadır. Bu dış cephede kullanılan kompozit camlar, SentryGlas dolgu malzemesi ile üretilmiştir ve camların köşeleri özellikle serbest bırakılmıştır. Her bir cam ünite 3440 x 1950 mm’dir. Bu ısıcam, 8 mm kalınlığında iki camdan meydana gelmiştir. Bu camlarda eser miktarda demir ve 1,52 mm SentryGlas malzemesi bulunmaktadır. Bu camlar İspanya’daki Dupont’un kardeş firması olan Vitroglas tarafından üretilmiştir. Özel dokulu kompozit camlar, Vitro’nun siparişi ile hassas ısıcam üreticisi Cricursa’ya yaptırılmıştır.
“Bu dolgu maddesi şimdiye kadar kullanılan diğer malzemelerden çok daha iyi neticeler vermektedir. Zira, sıcaklığa karşı dayanıklılığı oldukça yüksektir. Bu kompozit malzemenin yüksek mukavemetinden dolayı, ağırlığı daha az olan malzeme ile aynı mukavemetim elde edildiği DuPont tarafından garantilenmiştir.
Binada kullanılan bu yeni camların köşelerinin yüksek mukavemetinden ve optik özelliklerinden dolayı köşelerin renk değiştirmesi zorlu hava koşullarında dahi mümkün olmamaktadır.
Santimetrekare başına düşen 35 lif sayesinde, dıştan görünüm metalleri andırmaktadır. Kaplamanın en önemli özelliği, güneş ışınlarından korumayı temin etmesidir. Bu görünüm aynı zamanda kuşları da binadan uzak tutmaktadır.
Bu kompozit camlar, sadece yeni binalarda değil, aynı zamanda bina tadilatlarında da kullanılabilmektedir. Bunun en iyi örneği Münih’deki Fraunhofer Gesellschaft binasındadır.
Dr. MÜH. O. MUZAFFER TAMER
KAYNAKÇA: GLASWELT 07.2011 tarihli sayısı 27.07.2011 Mahmutbey/İST.