PÜKAD

Havalandırma Pencerenin Problemi Olarak Kalacaktır

Pencere değiştirme işlerinde, yeni pencereler genellikle çözmeleri gereken işlerden çok problemler yaratmaktadır. Bu problemlerin çözümünde her pencereye takılabilecek eşanjörlü bir havalandırma sisteminde yatmaktadır.

Hava sızdırmaz bina kabuğuna sahip bir yapıda binanın konforu enerji tasarrufundan daha önemlidir. Fentech AG firması hem pencerelerde hemde giydirme cephelerde kullanılabilecek enerji tasarruflu ve konforlu böyle bir aparatı piyasaya çıkardı. Aslında bütün kullanılan mekanik havalandırmaların pencere ile yakın uzak hiçbir münasebeti yoktur. Eğer havalandırma sistemi pencere ile birlikte teklif edilememişse, pencerede yapılabilecek kafi gelmeyen bir havalandırma ancak kanadın açılmasıyla veya kasaya açılacak kapaklı deliklerle temin edilebilir.

hava

 

Mart ayında Avusturya’da yapılan bir kapı-pencere kongresinde bu problemin çözülmesi gerektiğine karar verildi. Fentech AG şimdiye kadar sadece bina gereçleri üreticileri tarafından piyasaya sürülen ve pencerecilerin hiç düşünemediği eşanjörlü bir havalandırmayı pencere ile beraber teklif etmeye başladı. Aslında birkaç sene önce İsviçre de (i-vent) markasıyla üretildi ve Zürihli pencere üreticisi Fentech tarafından pazarlandı.

Bu sistem şimdiye kadar 1000 kadar büyük site projelerinde başarı ile kullanıldı. Genelde pencere değiştirmelerde merkezi havalandırmalarda kullanılması mecburi olan hava kanalları ve ses düşürücüler bulunmaktadır. Yeni binalarda bunların olmaması büyük avantaj sağlar. Mesela; statikerler bina tavanlarını hesaplarken boruları düşünmek mecburiyetinde değiller, sadece merkezi sisteme bağımsız bu aparatlara yer düşünmek kafidir. Pencere havalandırma aparatının büyük bölümü kontrplaktandır ve fentech bu aksamları bir marangoz atölyesinde yaptırmaktadır, sonrada kendi fabrikasında montajını yapmaktadır. Bu suretle de yeni bir sektörü kendi imalathanesine adapte etmiş oldu.

Havalandırma aparatı eksoz çıkışında CO² sensörüne sahiptir. Ayrıca alerjik olanları çok rahatsız bütün tozlar ve polenler G4 filtrelerinde tutulmaktadır. Havalandırma aparatı en alt kademede 10³/h. kapasitede çalışmaktadır. Eğer eksozdaki sensör CO² veya toz-polen konsantrasyonunu fazla algılarsa havalandırma kapasitesini gerekli düzeye kadar çıkarır. Üzerindeki yüksek teknik okul ses düzeyini oturma odalarında kabul edilecek bir değere olan 25 dB olarak tespit etti.

Havalandırma aparatlarının şu anda sadece 20 santimlik genişliği bellidir diğer ölçüler seri imalattan önce tespit edilecektir. Alet hemen pencerenin yanındaki uygun bir yere monte edilecek. Alet kontrplak karma malzemeli iki parçadan meydana geliyor ve pencerenin kasasına tespit ediliyor. Taze hava girişi ve eksoz çıkışı boşlukları kasa genişliğinde yapılmıştır. Bu pencerelerin normal pencerelerden tek farkı elektrik bağlantısına sahip olmasıdır, ve giriş ve çıkışlar için bağlantı borularına ihtiyaç vardır. Bütün ek parçalar pencereci tarafından temin edilerek yerine monte edilir.

Dr. Müh. O.Muzaffer TAMER

KURUMSAL ÜYELERİMİZ